South Sea perler

South Sea perlesmykker

OPDRÆT AF SOUTH SEA PERLE

South Sea Perler’s oprindelse: Australien, Indonesien, Filippinerne

’South Sea Perlerne (kulturperler) findes i de op til mere end 30cm. I diamater store saltvandsmusling Pinctada maxima som lever på ca. 20-90cm. Dybde på forskellige havbunde (Alge, mudder, sand og grus.

Der findes 2 typer af kultur South Sea perler

  1. Sølvlæbede syd fra Ækvator som laver de flotte hvide/creme farvede perler
  2. Guldlæbede nord fra Ækvator som laver de flotte guld farvet South Sea perler.

Opdrættes sker typisk i de farevande der ligger ved: Australien, New Zealand, Indonesien, Filippinerne, Thailand, Myanmar, Cambodja, Japan, Kina, Malaysia, Papua ny Guinea, og Cook øerne.

De Australske South Sea perler er dog de største og fineste der findes, pga. Deres flotte glans.

Det er også kun disse South Sea perler som Ikecho Pearls benytter i smykkerne.

En Pinctada maximas produktive periode, dvs. Den periode hvor den danner perler, er ca. 8år. Inden for kulturfarmene. I den vilde natur i havet, uberørt af menneske, kan denne musling dog blive op til 40år.

Hver musling danner kun én enkelt South Sea Perle.

GOLDEN SOUTH SEA OG DET VILDE OPDRÆT

I Australien er der fastsat kvoter for mange mangle muslinger der må indsamles og opdrættes:

  • Årsbegrænsningen for indsamling af vilde muslinger i de knapt 4800km farevand er fastsat til 750.000stk. (hver farmer har lov til minimum 15.000stk. da der er minimum for at det er økonomisk rentabelt)
  • Hvert år må der maximalt opdrættes 350.000 stk. (for at undgå overproduktion, og South Sea perlerne holder deres priser.
  • Retten til at bruge et kystområde som perlefarm har typisk en licens på op til 21år. Af gangen.

Man har opsat fangst/opdræt kvoterne, samt begrænsningen af perlefarme i håb om at bestandingen af vilde Pinctada maxima fortsat bevares i naturen.

De vildtfangede muslinger er stærkere end de opdrættede er, hvorfor de opdrættede oftere får ’sygedomme’ og kulturperlerne fra disse oftest er mere ensartet og i en medium kvalitet.

De enormt smukke og guldlignende Gold South Sea perler dyrkes primært i Filippinerne, men også Indonesien, Australien og Myanmar dyrker disse.

Kun 10-20% af de dyrkede muslinger (Guldlæbede muslinger) laver hvide perler. Som også den Sølvlæbede musling, tager de 2 år at dyrke én perler fra disse muslinger. Én enkelt perfekt rund Gold South Sea perler, kan snildt koste op til 150.000kr, og især dem der når størrelsen 16mm og derover.  Gold South Sea kulturperlerne fra Filippinerne poleres, men bliver aldrig farvet.  Jo rigere perlen er i sin dybe guld farve, jo mere glans og jo mere værdigfuld anses perlen at være. Herved er de også galt ”imperial gold” og brændt guld.

Man mener at varmt vand ml. 26-30 grader, producere omkring 6-7 lag perlemor pr. dag.

Når muslingerne implanteres med en kerne første gang, er muslingen omkring 3-4 år gammel, det foregår helt sterilt på et speciel lavet laboratorie skib, og kaldes for ”the money room”. Selve implantatet udføres primært af dygtige japanske teknikkere. En effektiv teknikker kan implantere kerner i 450-500 muslinger om dagen, og det tager typisk 45 sekunder at implantere én musling. Herefter sættes muslingen straks dybt i havet igen, hvor de ligger i finmasket net på havets bund i ca. 1-2 måneder. Hver anden til tredje dag de efterfølgende måneder, vendes muslingerne af dykkere for at sikre, at kernen ligger korrekt, at perlesækken bliver dannet jævnt omkring kerne/implantatet. De muslinger hvor implantatet udstødes af muslingen, får muslingen lov til at lave en keshi perle (dette sker ved ca. 20% af implantaterne), som kan blive op til 20mm. i længden, alternativ sættes der en ny kerne ind på samme fremgangsmåde. Ikecho Pearls forhandler også disse eksklusive Gold South Sea kulturperler, se vores flotte udvalg af perlekæder og perleøreringe eller måske et mix af begge 2 i vores flotte perle ring udvalg med eksklusive South Sea perler.

FRA SKAL TIL PERLE

Muslingen Pinctada maxima blev tilbage i 1920’erne blev ca. 75% af alle de høstede natur South Sea perler brugt til knapproduktion, og som indlæg til kunst og møbler.

Det var her ikke selve perlen man var yderst interesseret i, det var selve ’moder’ skallen som var det de dykkede efter.

De store skaller fra muslingen blev handlet i havenbyerne Broome som ligger i Western Australien (herfra de flotte Broome South Sea perler opstår), Darwin som ligger i Nothern Territory og Thursday Island som ligger i Queensland.

Senere da man opfandt plastik, var det både nemmere og billiger at producere knapper af dette materiale, og det satte så en stopper for efterspørgslen på skallerne, og man fik igen mere fokus på de smukke perler.

PERLEPOLITIKKEN I AUSTRALIEN

Rundt i verden vil man gerne passe på økosystemerne, og især inden for perle dyrkning. For perleproduktionen er afhængig af rene miljøer for at kunne lave flotte salgsbare perler.

Selvom det først var i 1950’erne Australien for alvor gik i gang med perledyrkning, forsyner Australien i dag ca. 60% af verdens fineste kulturperler i størrelsen 10-20mm. Muslingerne fra Australien har gode betingelser, da der skånet godt omkring miljøet og omgivelserne. Myndighederne har fastsat stram lovgivning om dyrkningen, de våger over alle farmene og derved tager alle farmene sig også godt af de vildt indsamlede muslinger. Der er i Australien kun en 5% postoperativ dødelighedsrate – og det er noget at være stolt af da dødelighedsraten for Akoya muslingerne i Japan og Pinctada margaritifera muslingerne i Tahiti er på 40-50%.

SOUTH SEA KULTURPERLER

På lange liner hænger de mange tusinder af muslinger, enten trådet igennem til et reb, på havets bund, eller i gitter under vandet. Alle placeringer har udfordringer og fordele.

Et panel muslinger indeholder 8 muslinger, og der placeres typisk 250 paneler tæt og i nærheden af hinanden. Der hives i gennemsnit ca. 10.000 muslinger op pr. dag. Muslingerne opbevares i store tanke med opvarmet vandt, indtil muslingerne tømmes for deres perler, og implanteres igen med en ny kerne. Nettene hænger ca. 3-15 meter i havets dybde for at sikre en stabil temperatur.

Typisk i Australien hiver man sin høst op i de koldeste måneder (maj-september) , da perlemoren vokser langsomst ved køligere vande, glans er højest og overfladen typisk mest jævn.

Hvad musling håndteres præcist og hurtigt, så muslingerne får mindst chok og dødeligheden ikke er højere end de max. 5%. I alt forventer man en høst på ca. 66% af de implanterede muslinger, hvoraf ca. 60% af dem er salgsbare.

Første høst af en South Sea perle, giver en perle på ca. 10-11 mm. Om en musling er velegnet til flere høste, afhænger af kvaliteten på den første perle.

Er muslingen velegnet, implantere man en kerne på størrelsen med sidste perle, hvor der herefter er mulighed for at danne en 14-16mm. perle. Det er dog kun 65% af muslingerne der overlever denne proces. Selve kvaliteten af perlen forringes også ved denne proces, dvs. Glans og farvespillet forringes.

Af de tidligere 65% af muslinger hvor der indsættes en ny kerne, vil de 40% efter høstning af nr. 2 perle, blive implanteret med ny kerne for tredje gang til en tredje høst.

Disse kulturperle kan nå en størrelse på op til 17-20mm., men kvaliteten af disse er som oftest meget lav. Når muslingen ikke længere kan producere flotte runde perle, bruger man disse muslinger til at lave halv perler. Der kan produceres i en Australsk Pinctada maxima op til 7 halvperler, og de skal sidde i muslingen i 12 måneder.

PERLE STØRRELSE OG PERLE FARVE

Størrelser: 8,0 mm – 20,00 dog ses enkelte større.

Gennemsnitlig størrelse: 9.0mm – 14.0mm

Naturlige Farver: Hvid, elfenben, sølv, fløde, champagne, guld

Form: rund, semirund, dråbe, barok, cirkel.

Fordi at det tager ca. 24 måneder at dyrke en god kvalitet perle i muslingerne, sker det også at overfladen på perlen vil være ujævn. Dette betragtes dog stadig som acceptabelt. Det samlede lag perlemor (også kaldet Nacre) er oftest på 2mm., og gerne mere.

Perlemoren vokser ca. 1,5-2mm. Pr. År. Og pga. Den lange vokse tid er det yderst sjældent at finde South Sea perlerne som perfekte runde. Kun ca. 15% af alle høstede perler, er runde eller næsten runde.

20% af høsten har en symmetrisk form og 50% er barokke.

Typisk vil prisen for en South Sea perler, stige i takt med størrelsen. Man skal regne med at for hver mm. Vil prisen stige 15-20% på perlen. Er vi oppe i de store størrelser som 16-17mm. Kan prisen dog stige signifikant med 50% pr. mm. da disse størrelser ses sjældent.

Den største målte ægte runde South Sea kulturperle målte 24mm. og den største målte ægte barokke South Sea kulturperle målte 40mm.

Én enkelt eksklusiv stor South Sea Perle fra Australien kan godt løbe op i en pris af. 750.000kr. Hvorfor man betegner smykkerne med South Sea perler som yderst eksklusive.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked